Fit en Balans

Yoga Praktijk

DOCENTE EUGENIE BAKEN

Mijn eerste kennismaking met yoga was in 1990. Het was een cursus hatha yoga in het sportcentrum van de Universiteit van Tilburg waar ik op dat moment Rechten studeerde. Ik hockeyde op hoog niveau en ik hield van hardlopen, fietsen en zwemmen. Yoga was heel anders, ik vond het enigszins vreemd maar wel prettig en interessant. In de jaren daarna deed ik zo nu en dan een cursus yoga maar pas in 2004 ging ik structureel verder met yoga. Dat was Iyengar yoga. Ik vond het prettig nuchter, uitdagend en precies en het maakte me rustiger. Drie jaar later besloot ik me verder te verdiepen in Iyengar Yoga en ik startte met de driejarige Iyengar Yoga docenten opleiding aan het B.K.S. Iyengar Instituut in Amsterdam. In 2009 begon ik met    lesgeven en in 2011 haalde ik het diploma.

In de tussentijd volgde ik workshops bij bekende Internationale docenten zoals Patricia Walden en Manouso Manos die Nederland aandeden. Mijn vakanties en vrije tijd vulde ik meer en meer in met yoga. In 2010 volgde ik in de zomer een 200 hour Iyengar Yoga course in Seattle, bij het Iyengar Yoga Institute van Richard Schachtel. Dat was een geweldige ervaring. Met de fiets naar de studio, van 7.00 tot soms 18.00 yoga, anatomie en filosofie en dan sloot ik af bij Starbucks. Zo leuk om ver weg te zijn en toch zo bekend. Als je eenmaal een beetje wegwijs bent in yoga dan kun je overal ter wereld een studio binnenstappen en meedoen !

Na het behalen van mijn diploma bezocht ik ook Puna, in India, waar het instituut van mijnheer Iyengar is. Ik studeerde daar een maand. Dat was indrukwekkend. In 2012 ging ik opnieuw naar Amerika om daar vijf weken yoga te studeren. De vrije,moderne atmosfeer van Amerika inspireert me. Ik las een artikel in Yoga Magazine over Yoga for Athletes in Los Angeles bij Kimberley Fowler. Zij maakt yoga aantrekkelijk en toegankelijk voor sporters ! Dat vind ik geweldig ! Kimberley Fowler, zelf een topsporter, is down to earth. Ze gooit het sanskriet over boord en ze geeft lessen die fysiek uitdagend zijn maar basic. Ze combineert yoga met spinning. Ik besloot dat ik dat van dicht bij wilde meemaken. Ik sprak daadwerkelijk met Kimberley Fowler en vertaalde op haar verzoek nog uitpuffend van de pittige les, in haar bijzijn het artikel in Yoga Magazine ! Erg leuk. Ik volgde in LA naast een workshop bij de Italiaanse Iyengar yoga senior Gabriella Giubilaro, ook lessen bij andere fantastische leraren zoals Bryan Kest, de grondlegger van Power yoga, en Annie Carpenter. Ik volgde lessen in Forest yoga, en een workshop bij David Svenson, een geweldige astangha docent. En ik ontmoette Erich Schiffmann van het bekende boek ´Moving into Stilness´ en nog vele andere leraren van studio´s als Yoga Works in Santa Monica en de studio Exhale in Venice Beach. Een geweldige ervaring ! Terug in Nederland bereidde ik me voor op het volgende Iyengar Yoga examen. In maart 2013 haalde ik het Intermediate I examen.

YOGA en ook PILATES  les geven was inmiddels een paar jaar mijn full time werk, ik reisde tussen de verschillende studio’s op en neer, soms wel 6 of 7 dagen per week. Ik ging dat in mijn lijf voelen. Ik vertrok daarom voor een half jaar naar Spanje om even een pauze te maken en na te denken over mijn vervolgstappen.

In Spanje gaf ik soms yoga les aan taalstudenten en ik volgde ook yoga bij een zeer aimabele Spaanse Iyengar Senior in Malaga, maar ik verdiepte me vooral in andere dingen. Ik werkte op een biologische boerderij, ik leerde Spaans en ik volgde een meditatie cursus.

Terug in Nederland verdiepte ik me in yogavormen zoals Yin Yoga en het Japanse do in yoga, en ik maakte kennis met een all body vorm van pilates, Mc Kane Pilates. MC KANE PILATES is een combinatie van klassieke mat pilates, stretching uit de yoga, en fitness. Deze vorm van pilates doceer ik naast STOTT pilates, een zorgvuldig opgebouwde reeks van oefeningen die de core spieren versterken. In 2016 heb ik het Advanced STOTT Mat Pilates diploma gehaald. In Spanje bedacht ik dat kracht, conditie en flexibiliteit niet allemaal aan bod komen in een yoga les. Alleen de zeer dynamische of intensieve yoga vormen als ashtanga yoga of bikram yoga doen een beroep op de hart-long functie. En mensen die maar af en toe yoga doen en verder niet zo veel, missen een stukje onderhoud van de spieren. Daarom ben ik met een FITNESS opleiding gestart. Ik heb inmiddels mijn level 1 diploma gehaald. Ik verdiep me in functionele anatomie en trainingsleer en ik merk dat dit me nieuwe inzichten brengt die ook mijn inzicht in yoga en pilates weer vergroten.

Zo blijft het me inspireren om me te verdiepen in lichaam en geest, gezondheid en beweging.  Het voert mijn interesse ook naar meditatie, lichaamswerk en voeding. Genoeg te doen. Het is niet altijd een makkelijke of veilige weg maar wel heel boeiend !

Opleidingen

Nederlands Recht, afgestudeerd in 1993

Sociale psychologie, afgestudeerd in 2003

Iyengar yoga, drie jarige opleiding (introductionary teacher) afgerond in 2011 (certified teacher)

Iyengar yoga, intermediate level I docent, 2013

Fitness docent AALO, 2014

STOTT Mat pilates, Training, essential, intermediate, advanced 2015 (certified teacher)

Iyengar Yoga Training, Intermediate 2, 2015

DO-In Academy, do-in leraren opleiding, 2016-2017

Yin Yoga Academie, BIVAG, docentenopleiding module 1 & 2 & 3

Lessen & werk op andere locaties & links

Fysio Fit Frankenslag, woensdagavond 18.00 – 19.00 uur, hatha yoga special needs

DSM, bedrijfsfitness, fitness docent en invaldocent yogalessen

Houtrust Squash, Iyengar yoga, Stott pilates

http://www.actiefengezondfysio.nl/ Actief & Gezond Fysiotherapie: STOTT Pilates

https://www.fitforfree.nl/sportschool/den-haag-houtrust Fitness begeleiding, personal trainer

http://Yoga-international.nu : Fit en Balans is Ambassadeur voor Yoga International

Vorige werklocaties

NJOY, sportschool Den Haag, Mc Kane Pilates

DJOJ in Movements, Den Haag, begeleiding fitness, 55 plus fitness groepslessen

Yoga studio Charles Hond, Rotterdam, yoga docent

Iyengar Yoga Delft, yoga docent

Healthclub Fitline, Leidschendam, Mc Kane pilates

Fit for Free, Houtrust, Den Haag, yoga

Sports Unlimited, Zoetermeer, pilates en yoga docent

Iyengar yoga Den Haag, yoga docent

Geestelijke Gezondheidszorg

Rechtsbijstand